Kooktips

Mindful eten houdt in dat je meer aandacht besteedt aan je eten en hoe het je laat voelen

Hoe maak ik zelf een bouquet garni?

Een bouquet garni is handig als u wel het aroma van de kruiden wil, maar de kruiden zelf niet fysiek in uw gerecht wil.
Een klassieke bouquet garni bestaat uit een paar peterseliestengels, een takje tijm en een laurierblad samengebonden met keukentouw.
U kunt natuurlijk altijd deze samenstelling afstellen naar uw eigen smaak door kruiden weg te laten of toe te voegen. Andere geschikte groenten of kruiden zijn : bleekselder (voor gevogelte), rozemarijn (voor rund en lam), venkel of prei of citroenschil (voor vis). Zodra het bundeltje zijn aroma heeft afgegeven aan de soep of stoofschotel schept u het eruit. Een andere manier is het touwtje wat langer laten en dit vastbinden aan een oor van de kom, zo kan je het er achteraf heel gemakkelijk uithalen.

U kunt de kruiden ook in een stukje kaasdoek wikkelen. Dit is vooral handig als ze gedroogd zijn of snel verkruimelen. Breek of scheur de kruiden in kleine stukjes en leg ze in het midden van een schoon stukje kaasdoek van 10 op 13 cm. Bind de punten van het kaasdoek boven de kruiden met een stukje touw tot een bundeltje. Ook hier kan je het touw wat langer laten om het aan een oor van de kom te kunnen binden.

Tips voor een gezonde voeding

Probeer zoveel mogelijk je eten te halen uit eigen tuin of boerderij, zo weinig mogelijk in de supermarkt.
Eet zo weinig mogelijk waarvan je niet zelf de basis hebt gezien.
Eet wat met liefde is klaargemaakt.
Praat met de kok, voel de passie en peil naar hun inzichten.
Eet niets waar er reklame over gemaakt wordt.